Jak si usnadnit přípravu PPC kampaní s Marketing Minerem

Marketing Miner

Marketing Miner je nástroj na „těžbu dat“, který je určený primárně pro SEO konzultanty. Když jsem ho vyzkoušel, zjistil jsem, že může ušetřit spoustu času i při přípravě PPC kampaní. Jak s Marketing Minerem pracuji a jak mi pomáhá se dočtete dál ve článku.

Není to nástroj, který bych tasil pro každou kampaň. Oblíbil jsem si ho hlavně pro přípravu PPC reklamy pro eshopy. U eshopu potřebuji před spuštěním kampaně udělat analýzu klíčových slov, navrhnout strukturu kampaní, najít vhodné vstupní stránky pro reklamy a porovnat nabídku eshopu s konkurencí.

Obsah článku

Průzkum klíčových slov pro vyhledávací kampaně

Pro přípravu PPC kampaní nepotřebuji plnohodnotnou analýzu klíčových slov. Stačí mi odlehčená verze klíčovky, jejímž výstupem je seznam roztříděných frází s hledaností a odhadovanou cenou za prokliky. Průzkum klíčových slov pro PPC má dvě fáze. Sběr a roztřídění.

Sběr dat

Nejprve potřebuji získat co nejvíc relevantních frází, které souvisí se sortimentem eshopu. O získávání dat pro analýzu klíčových slov toho bylo napsáno už spoustu. Já získávám data z nástrojů pro návrh klíčových slov Sklik a AdWords, z Google Analytics, Search Console a z našeptávačů na Seznamu a Googlu.

Keyword Miner
Výběr keyword minerů

Získávání údajů z nástrojů na klíčová slova Sklik a AdWords bylo dřív docela zdlouhavé. Bylo potřeba stahovat do Excelu návrhy pro každou frázi zvlášť a následně soubory spojit do jednoho. Marketing Miner to zvládne za mě.

Postup pro získání klíčových slov z MM

  1. ručně si do tabulky udělám seznam nejobecnějších klíčových slov k danému eshopu. Tento seznam zahrnuje tři typy frází: nejobecnější klíčová slova z oboru eshopu, názvy hlavních kategorií eshopu a všechny značky produktů eshopu.
  2. Tento seznam, čítající desítky až stovky slov, vložím do Keyword mineru a vyberu si tyto minery: hledanost frází, landing page, kategorizace, našeptávače, AdWords Návrh a Analýza SERPu.
  3. Spustím Miner a jdu dělat něco jiného, protože získání výsledků bude docela trvat. Jakmile jsou data připravená, přijde mi info do e-mailu.

Třídění klíčových slov z Keyword Mineru

Získal jsem seznam klíčových slov v Excelu, který je doplněný o další informace, jako je hledanost, konkurence, navrhovaná CPC, vstupní stránka webu a další. Výstup z Marketing Mineru většinou čítá tisíce až desetitisíce klíčových slov. Většina z nich bude pro mě nerelevantní. Nastává druhá fáze, kdy je potřeba to roztřídit.

Nejprve si vyberu pouze slova, která mají určitou hledanost. Seřadím si slova podle počtu hledání a zvolím nějakou minimální hranici počtu hledání, např. 30 za měsíc. Všechna slova s nižší hledaností smažu. Tím mi zmizí nejméně 3/4 všech slov.

S takovým souborem už se pracuje lépe. Zbývající slova procházím ručně a štítkuji si je. Třídím slova, podle toho, jestli na ně chci cílit, nebo je naopak použiji jako vylučující slova. Poslední kategorií štítku jsou slova neurčitá, které v kampani nevyužiji, nebo si s nimi zatím nejsem jistý.

V další fázi si slova označená jako ta k cílení roztřídím do kampaní a sestav a mám základ souboru, který následně nahraji do AdWords účtu přes AdWords Editor.

Vstupní stránky na webu

Z Keyword Mineru získám ke klíčovým slovům i seznam vstupních stránek z organiku na Seznamu a Googlu. Pokud vhodná vstupní stránka neexistuje, nebo ji Miner nenašel, zobrazí se jako vstupní stránka homepage.

Seznam vstupních stránek mi opět zjednoduší práci. Je potřeba to překontrolovat ručně a doplnit chybějící vstupní stránky. Pokud vhodná vstupní stránka neexistuje, označím si klíčové slovo opět štítkem. K takovým slovům se buď vstupní stránky vytvoří, nebo na tato slova nebudeme v PPC cílit.

Ne vždy se funkce hledání vstupních stránek dá použít. Eshop musí mít alespoň na část slov nějaké rozumné pozice v neplaceném vyhledávání, jinak to nefunguje.

Rychlost načtení vstupních stránek

Když už mám seznam vstupních stránek ke klíčovým slovům, hodím je do URL Mineru a zkontroluji jaké jsou rychlosti jejich načtení. U eshopů často bývá problém s rychlostí načtení kvůli příliš velkým produktovým obrázkům.

Rychlost načtení je pro efektivitu PPC kampaní důležitá. S nižší rychlostí webu klesá konverzní poměr. V AdWords je rychlost navíc součást hodnocení kvality vstupní stránky při výpočtu skóre kvality u reklamy. Problematické stránky podrobněji prozkoumám a navrhnu jejich úpravy.

Konkurence v PPC

Ještě jednou se vrátím ke Keyword Mineru. Ten totiž dokáže ke klíčovým slovům dohledat i údaje o tom, jestli se na dané klíčové slovo zobrazuje textová PPC reklama nebo produktová reklama. V přehledu také uvidím, kolik reklamních jednotek se na dotaz zobrazuje. Přesnost nebude asi úplně stoprocentní, ale pro představu o konkurenci v oboru to stačí.

URL miner a výsledky výskytu PPC
Informace o PPC reklamě u klíčových slov

Porovnání cen s konkurencí

Cenotvorba je věcí provozovatele eshopu. Ale PPCčkař by každopádně měl před spuštěním kampaní prověřit, zda jsou ceny na eshopu konkurenceschopné. Ceny by neměly být výrazně vyšší (ani nižší!) než u konkurence. Pokud by byl eshop výrazně dražší a neměl jinou výraznou konkurenční výhodu, může to negativně ovlivnit výkon kampaně.

Pro kontrolu cen se dají použít data přímo ze srovnávačů Heureka.cz a Zboží.cz. Je tam ale několik omezení:

  • pro získání dat ze srovnávačů potřebuji od klienta přístupy do účtů srovnávačů
  • na Heurece musí mít eshop certifikát Ověřeno zákazníky, jinak se mu takzvaný sortiment report s cenami konkurence nezobrazí (takže nic pro čerstvě založené eshopy)
  • srovnání cen s konkurencí se navíc zobrazuje jen pro spárované produkty, což může někdy být v některých oborech také dost omezující 

Marketing Miner umí data o cenách konkurence ze srovnávačů stáhnout sám. Stačí mít adresu feedu pro srovnávač zboží nebo tabulku s názvy produktů. Výstupem z Product Mineru je pak jednak excelová tabulka s cenami konkurentů a také grafy s rozložením pozic eshopu ve srovnávačích.

Product Mineru
Ukázka výstupu Product Mineru

Závěr

Hlavní přínos Marketing Mineru při přípravě PPC kampaní je pro mě v úspoře času. Čas ušetřený při rutinních úkonech můžu využít pro kreativní část práce na kampaních. Informace z Marketing Mineru mi také pomáhají odhalit problémy, jako jsou příliš vysoké ceny nebo pomalé načítání stránky, které by mohly zhoršit výsledky PPC kampaní.

Jak si usnadnit přípravu PPC kampaní s Marketing Minerem

Sdílejte článek

Jeden komentář u “Jak si usnadnit přípravu PPC kampaní s Marketing Minerem

  1. Hezký den, pane Drábku, všiml jsem si že kategorizujete dotazy ručně. Nepřemýšlel jste nad kategorizačním schématem, které by vám práci zrychlilo?

    Když byste chtěl poslat script, který to rozkategorizuje za vás tak napište 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přesunout se na začátek