Můj rok 2018

Mám za sebou druhý rok na volné noze. Nastává čas na krátké ohlédnutí za končícím rokem 2018.

Jako PPC specialista na volné noze pracuji od prosince 2016. Můj první celý rok na volné noze je shrnutý v loňském reportu.

Obsah článku

Klientská práce

Mojí hlavní náplní práce je správa PPC reklamy. Od začátku freelancingu mám více menších a středních klientů. Stejné to bylo i letos.

Dělá mi velkou radost, že většina klientů se mnou spolupracuje dlouhodobě. A ještě větší radost mám z toho, že většina klientů roste a letos jsme společně udělali zase o něco lepší výsledky.

Trochu jsem se zlepšil v plánování práce, ale pořád ještě nejsem úplně spokojený. Vytvořil jsem si systém, který mi funguje a vyhovuje. Jen nejsem úplně důsledný při jeho používání.

V Skliku i Google Ads bylo letos obrovské množství zlepšení, změn a nových funkcí. Jsem rád, že jsem většinu novinek mohl rovnou nasadit v kampaních mých klientů. Největší radost mám z nových smart kampaní v Google Ads a z nového reklamního formátu Branding v Skliku.

Vzdělání

V oblasti vzdělání to v roce 2018 trochu vázlo. Průběžně se vzdělávám čtením oborových článků a sledováním videí. To je základ, kterého jsem se držel i v tomto roce.

Tím to ale pomalu končilo. Kromě toho jsem byl na několika málo konferencích a akcích. Ale bylo těch akcí méně, než jsem plánoval. A nepřečetl jsem za celý rok ani jednu knihu.

Vlastní webové projekty

Práce na vlastních projektech mě baví a těší. Kvůli velké vytíženosti v klientské práci jsem měl na svoje weby méně času, než jsem si představoval.

I tak celkově weby rostly o 110 % v návštěvnosti a 95 % obratově. Ale ještě pořád jsem v relativně nízkých číslech, kdy se roste snadno.

I přesto, že nebylo dost času na současné projekty, spustil jsem i několik nových webů. A další čekají na svůj čas v šuplíku.

Weby monetizuji hlavně přes PPC reklamu a affiliate. Malá část příjmů je z přímého prodeje reklamy. Můj hlavní projekt je stále rybářský web nafeeder.cz.

I nafeeder.cz letos rostl. Snažil jsem se investovat vydělané peníze zpátky do webu. Přešel jsem z free šablony na prémiovou placenou šablonu a investoval jsem také do tvorby nového obsahu.

Volný čas

Ve svém volném čase jsem se věnoval hlavně rodině. Až na drobné výjimky se mi dařilo vstávat brzy do práce a končit tak, abych měl odpoledne ještě dost času.

O trochu horší to bylo s prací okolo baráku a na zahradě. Ale s dvěma malými dětmi si člověk nemůže dělat velké plány. Letos byla docela slušná úroda všeho ovoce, takže během léta jsem nestíhal nic jiného, kromě sklízení ovoce a sečení zahrady.

Měl jsem také čas věnovat se svému největšímu koníčku rybaření. K vodě jsem se dostal téměř každý týden nejméně jednou. Ve většině případů to bylo jen na chvilku po práci nebo před prací, ale jsem spokojený. Více detailů najdete v samostatném rybářském reportu.

Jak se mi podařilo splnit plány

V minulém reportu jsem si stanovil několik cílů pro rok 2018. Tady je jejich vyhodnocení:

  • rozšiřovat si znalosti v PPC reklamě – splněno, ale chtěl jsem navštívit více školení a akcí
  • dál spolupracovat se svými současnými klienty a stále rozvíjet jejich kampaně – splněno, pořád je co zlepšovat, ale většina klientů rostla
  • získat alespoň jednu novou větší zakázku na dlouhodobou spolupráci – nesplněno – byl jsem v několika větších výběrových řízeních, ale nic z toho zatím nedopadlo. Práce pro menší klienty mě pořád hodně baví, takže mě to nijak nestresuje
  • pravidelně publikovat články na tomto blogu – nesplněno, článků bylo letos hodně málo
  • zlepšit plánování práce – částečně splněno, zlepšuji se, ale mám v tom pořád rezervy
  • zlepšit finanční sebeřízení a vytvořit si finanční rezervy – částečně splněno, nějakou rezervu jsem vytvořil, ale rád bych ji v příštím roce ještě zvýšil
  • věnovat se rozvoji vlastních projektů, především webu nafeeder.cz – splněno, i když na to bylo relativně málo času, myslím, že jsem ho využil poměrně efektivně
  • ve volném čase priority zůstávají: rodina, práce na domě, rybaření a začít alespoň trochu číst knížky – to důležité splněno, jen na ty knížky dojde snad někdy později

Moje plány na rok 2019

Moje priority se oproti loňskému roku moc nezměnily. Takže cíle jsou podobné, pouze jsem je trochu zestručnil a vybral z nich to nejpodstatnější.

  • rozšiřovat si vědomosti v oboru a udržet krok s rychlým vývojem PPC reklamy
  • zaměřit se hlavně na další rozvoj mých stávajících klientů
  • rozvíjet dál svoje weby
  • udržet si rovnováhu mezi pracovním a nepracovním životem

To je ode mě vše. Můžete se v komentářích podělit, jaký byl váš rok 2018. A nebo si přečíst reporty dalších online dobrodruhů:

Můj rok 2018

Sdílejte článek

7 komentářů u „Můj rok 2018

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přesunout se na začátek