Srovnání WordPressu s Webnode

Pokud potřebujete vytvořit nový web pro vaši firmu, máte na výběr tři základní možnosti:

  1. Open-source řešení (WordPress, Joomla, Drupal…)
  2. Komerční krabicové řešení (Webnode, Webadmin, Webgarden…)
  3. Individuální řešení na míru

Individuální řešení se jeví jako optimální. Je ale finančně nejnáročnější.  Proto pokud s webem teprve začínáte, na třetí variantu rovnou zapomeňte. Do začátku raději zkuste nějaké hotové řešení. Jestli to bude open-source nebo komerční systém záleží už jen na vás.

V tomto článku probereme základní rozdíly mezi open-source a komerčním řešením. Rozdíly si ukážeme na nejpoužívanějších systémech z každé kategorie. Za open-source to bude WordPress a za komerční řešení Webnode.

Obsah článku

WordPress

WordPress je open-source software (otevřený software). Má veřejně dostupný zdrojový kód a může se libovolně používat a upravovat (při dodržení licenčních podmínek).  Wordpress původně vznikl jako blogovací nástroj. Postupně se rozvinul v plnohodnotný nástroj na tvorbu webů.

2000px-WordPress_logo.svg

Ve WordPressu si můžete snadno vytvořit osobní blog, firemní web i menší e-shop.  Nejprve je potřeba si WordPress stáhnout a nainstalovat na svůj hosting. Pro začátečníky o může být dost složitá operace, ale existuje na to řada návodů. Někteří poskytovatelé hostingu taky nabízí instalaci WordPressu na jedno kliknutí.

Velkou výhodou Wordressu je, že si v něm můžete téměř všechno nastavit. Můžete si vybrat z velkého množství šablon. Tisíce šablon jsou dostupné zdarma. Pokud se však chcete odlišit od jiných webů, doporučuji zvolit prémiovou placenou šablonu.

Do svého webu můžete přidávat také rozmanité funkce a rozšíření. K tomu ve WordPressu slouží pluginy. Pluginy existují zdarma i placené.

Velká variabilita a široké možnosti nastavení mohou být zároveň i nevýhodou. Pro začátečníky může být nastavení WordPressu dost náročné. Pokud nainstalujete WordPress, měli byste myslet na nastavení zabezpečení, SEO, správu uživatelů, menu, widgety, měření návštěvnosti, zálohy, rychlost webu a řadu dalších věcí.

Velkou slabinou WordPressu a (open-source řešení obecně) je bezpečnost. Ve WordPressu se objevila již řada bezpečnostních problémů, které umožňují útoky na WordPress weby. Díky otevřenému kódu a rozšířenosti WordPressu neustále hrozí nějaká nová bezpečnostní rizika.

Chyby v bezpečnosti mohou být v samotném WordPressu, v použité šabloně nebo pluginu. Bezpečnostním rizikům se dá do velké míry předejít, pokud budete dodržovat základní bezpečnostní zásady.

Webnode

Webnode je nejpoužívanějším zástupcem komerčního řešení. Velkou výhodou je snadný start. Stačí se zaregistrovat a můžete začít tvořit web. Žádná složitá instalace a nastavení. Prvních 30 dnů máte možnost si Webnode vyzkoušet zdarma. Pak se rozhodnete, jestli chcete základní verzi zdarma, nebo přejdete na placenou verzi. Placená verze začíná na 125 Kč měsíčně.

webnode

Pro firemní web nebo e-shop bych vždycky volil placenou verzi. Neplacená verze se hodí tak pro osobní stránky nebo blog. Ve Webnode si, stejně jako ve WordPressu, můžete vybrat vzhled pomocí některé z šablon. Ve Webnode jich není tolik jako ve WordPressu, ale vybrat se dá.

Úprava a vytváření obsahu ve Webnode probíhá na popředí webu. Jinými slovy, rovnou vidíte, co upravujete. To může být pro méně zkušené webmastery přehlednější, než práce s WordPressem.

Webnode v placené verzi umí všechny základní věci, co od moderního webu potřebujete: moderní design, mobilní verze webu, SEO-friendly, vícejazyčné weby, měřící kódy, zálohy. Webnode nemá tolik možností pokročilých možností jako WordPress. Díky tomu je však nastavení mnohem jednodušší.

Kontakt na české Webnode

Pokud máte k Webnode nějaké dotazy, můžete kontaktovat přímo českou pobočku. Informace najdete na stránce kontakty, případně můžete napsat na e-mail podpora@webnode.cz.

Shrnutí

Webnode je lepší pro začínající webaře, kteří chtějí mít obsah svého webu pod kontrolou. WordPress se zase hodí pro pokročilejší uživatele, kteří si ho dokáží dobře nastavit.

Obě verze budou vyžadovat nějaké investice do webu. U WordPressu, který je v základu zdarma, budete mít náklady na vytvoření webu, na hosting, šablonu, případně pluginy.

Srovnání WordPressu s Webnode

Sdílejte článek

4 komentáře u „Srovnání WordPressu s Webnode

  1. // Prvních 30 dnů máte možnost si Webnode vyzkoušet zdarma. Pak se rozhodnete, jestli chcete základní verzi zdarma, nebo přejdete na placenou verzi. Placená verze začíná na 125 Kč měsíčně. //

    Toto nie je pravda.

    Webnode je zdarma a to natrvalo. Vo verzii zdarma je možné používať adresu „mojweb.webnode.cz“ a dostanete aj 100 MB priestoru.

    Odborník na Webnode,
    Viliam z Wpromotions.eu

    1. Dobrý den Viliame, děkuji Vám za doplnění. Máte samozřejmě pravdu. Však neplacenou verzi Webnode v článku také zmiňuji. Ale článek je zaměřený na srovnání řešení pro firemní weby.
      Já bych firemní web na této verzi zdarma nestavěl. Verze zdarma na doméně třetího řádu je, podle mě, vhodná na hobby projekty nebo pro neziskový sektor.
      I webhosting pro WordPress se dá sehnat zdarma. Což také v tomto článku nezmiňuji, protože mi to pro firemní weby nedává smysl.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přesunout se na začátek